Az ezüst ékszerek titkai

Az ezüst ékszerek titkai

Manapság a legkülönfélébb ötvözetek állnak rendelkezésre az ékszergyártók számára. Az ezüstötvözeteket hagyományosan asszociálják az ékszerekkel, de érmék és tárgyak is készültek/készülnek belőle. A tiszta ezüst, eredeti formájában túl puha ahhoz, hogy ékszert készíthessenek belőle. Valójában, akárcsak az arany, az ezüst ultra vékony lemezekké is kovácsolható. Ezért az ezüstöt ötvözik, hogy növeljék szilárdságát és tartósságát.

Az ezüst vonzó, fényes, fehér fém, amely nagymértékben polírozható. Valójában az ezüstnek van a legcsillogóbb fénye az összes nemesfém közül. Az ezüstfényezés tükör vagy szatén megjelenésű lehet. Ráadásul az ezüst ára jóval kedvezőbb mint az aranyé vagy a platináé. Az ezüst ékszerek a fehérarany ékszerek mellett is viselhetők, mivel színük miatt harmonizálnak egymással. Első ránézésre nem könnyű megmondani a kettő közötti különbséget, mivel jellemzően mindkét ötvözetet ródium bevonattal látják el, hogy fényes legyen és tartós, illetve ellenálljon a kopásnak és elszíneződésnek.

Az aranyhoz hasonlóan az ezüstöt is más fémekkel ötvözik annak érdekében, hogy növeljék szilárdságát és tartósságát. A 925 ezüst olyan ötvözet, amely legalább 92,5% ezüstöt tartalmaz. Általában rézzel ötvözik, amely erősíti az ezüstöt, miközben javítja rugalmasságát. Az ezüst általában "925" bélyegzővel van ellátva, amely azt jelzi, hogy az ötvözet 92,5% tiszta ezüstöt tartalmaz.


Régi múltra tekint vissza

Az ezüstöt az ókori civilizációk is előszeretettel használták, már a mezopotámiai ősi sumerok között is nagy népszerűségnek örvendett. Az ókori egyiptomiak az ezüstöt nagyra becsülték és különlegesnek tartották . Úgy hitték, hogy az istenek bőre aranyból van, csontjuk ezüstből készült. Hasonlóképpen, az ősi azték hitrendszerben azt állították, hogy a nemesfémek az istenektől származnak. Ezt az értékes anyagot a konkvisztádorok vásárolták meg a Spanyol Birodalom számára, ami az ezüst érmék európai kereskedelmi felhasználásához vezetett.

Az ezüstöt hagyományosan a világ különböző kultúrái dolgozták fel, például görög, tibeti, kínai és thaiföldi ezüstművészek, akik rendkívül finom ezüst ékszereket gyártottak. Az ezüst ékszerek rendkívül népszerűek voltak Európában a viktoriánus korszakban, míg az őslakos amerikai ezüstművesek, fényűző ezüst-drágakő ékszereket gyártottak.





Hogyan tisztítsuk?

Az ezüst ékszerek egyik hátránya, hogy karcolásra és kopásra hajlamosak az idő múlásával. A gyűrűknél jellemzően hamarabb bekövetkezik be a kopás/elszíneződés mint más ékszereknél, hiszen a kezünket szinte állandóan használjuk. Az ezüst idővel elfeketedik, ennek oka a kénnel való érintkezés, amely az ezüst-szulfid réteg képződését okozza az ékszeren. Jó tudni, hogy az elszíneződést gondos tisztítással könnyedén orvosolni lehet. Az ezüst ékszerek tisztítására számos módszer létezik, de minden esetben ügyeljen arra, hogy ne dörzsöljük erősen az ezüstöt, hanem óvatosan tisztítsuk meg egy puha, lehetőleg mikroszálas anyaggal. Ha az ezüst ékszereket azonnal megtisztítjuk, amint észleljük az elszíneződést, akkor szép, ezüstös színű marad. Az ezüst ékszereket távol kell tartani az egyéb ékszerekkel (és más tárgyakkal) való súrlódástól, kemikáliáktól és festékektől. Termálvízben szintén nem viselhető.

Noha az ezüst kevésbé értékes, mint az arany, megvannak a maga szuper előnyei, amelyek sokak számára vonzóak - sokan vannak, akik jobban kedvelik az ezüstöt az aranynál - köszönhetően a gyönyörű, hűvös fehér színe és magas fénye miatt. Plusz pont, hogy az ezüst megfizethetőbb mint más nemesfémek.


Tekintsd meg szuper ezüst ékszer kollekciónkat, kattints

Közzétéve: 2020-06-26 Hírek & Információk 0 6209

Szólj hozzá!Válasz küldése

Be kell jelentkezned a hozzászóláshoz.
Előző
Következő

Nincs termék

To be determined Szállítás
0 Ft‎ Összesen

Rendelés